room, congress, architecture-1489768.jpg

Game congressen

Sinds 2003 is Indianapolis gastheer van Gen Con, een van Amerika’s grootste conventies voor rollenspellen. Het evenement vindt plaats in het Indianapolis Convention Center.

Gen Con begon in 1967 als een informele bijeenkomst van liefhebbers van oorlogsgames aan het Meer van Genève, in het huis van Dungeons & Dragons-maker Gary Gygax in Wisconsin. Een jaar later organiseerde Gygax de eerste formele conventie in de tuinbouwhal aan het Meer van Genève met ongeveer 100 aanwezigen.

Gen Con’s naam is een afleiding van “Genève Conventie”, gezien de oorsprong van de conventie in het Meer van Genève. De naam is ook een woordspeling, aangezien de Conventies van Genève de naam zijn van een reeks belangrijke internationale verdragen met betrekking tot oorlog, en de vroegste Gen Cons hadden een focus op wargames.

Het bezoekersaantal steeg gestaag van vijfduizend betaalde toegangen in 1985 tot een piek van 30.000 in 1994, waarmee Gen Con het belangrijkste evenement in de role-playing game-industrie werd. In 2005 werd gemeld dat Gen Con de meeste directe bezoekersuitgaven genereerde van alle jaarlijkse conventies in Indianapolis.

In 2006 kondigden de organisatoren van Gen Con plannen aan om meer showruimte voor videogames te bieden, zodat bedrijven in videogames hun producten kunnen tonen na de inkrimping van de Electronic Entertainmnt Expo (E3), de jaarlijkse vakbeurs voor computer- en videogames. industrie. Gen Con beschreef hun bedoelingen om “door te gaan waar de E3 was geëindigd”, ondanks het feit dat de eigenaar van Gen Con, Peter Adkison, enkele jaren eerder beweerde dat hij niet wilde dat Gen Con een “mini E3” zou worden.

Gen Con LLC runt ook Star Wars Celebration, de officiële Star Wars-conventie. De tweede en derde Star Wars Celebration-events, die in 2002 en 2005 werden gehouden ter gelegenheid van de release van respectievelijk ‘Attack Of The Clones’ en ‘Revenge of The Sith’, werden beide ook gehouden in het Indianaplis Convention Center.

Tijdens Celebration III in 2005 waren er in de loop van het weekend meer dan dertigduizend fans aanwezig. Een van de meest opmerkelijke evenementen van deze viering was de ongekende vraag-en-antwoordsessie met Star Wars-maker Geroge Lucas, zijn eerste optreden sinds de Star Wars 10th Anniversary Convention in 1987. Met ongeveer tienduizend fans die aanwezig waren in de loop van drie sessies van een half uur, Lucas beantwoordde persoonlijk enkele tientallen vragen van fans over de saga.

Het succes van Gen Con heeft ertoe geleid dat de show naar een aantal andere landen reisde, waaronder Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, waar het evenement sinds 1994 jaarlijks plaatsvindt op verschillende locaties in het land.

Gen Con 2008 vindt plaats in augustus en belooft weer een leuk weekend te worden dat ongetwijfeld veel congresgangers zal aantrekken, dus hotels in Indianapolis zullen waarschijnlijk in trek zijn bij iedereen die zelf aan de actie wil deelnemen, dus het maakt zin om vroeg te boeken om teleurstelling te voorkomen.