Vind de juiste interim manager

Meestal hangt er nogal wat af van het kiezen van de juiste interim manager. Vaak gaat het bij interim management opdrachten over de toekomst van een bedrijf, herstructurering en het bewerkstellingen van concrete veranderingen op korte termijn. Hieronder enkele factoren om op te letten bij het selecteren van de juiste interim manager. 

Passende persoonlijkheid

De rol van een interim manager komt met een grote verantwoordelijkheid. Hier is kennis van zaken voor nodig en een dosis ervaring zodat de manager slagvaardig kan handelen. Wellicht net zo belangrijk is echter dat een interim manager de neuzen dezelfde kant op kan laten wijzen. Een interim manager is iemand die oog heeft voor het overkoepelende doel maar er niet aan voorbij gaat dat niet iedereen direct zal kunnen of willen meegaan hierin. Om dit toch te realiseren is het belangrijk om niet alleen te letten op de ervaring maar ook zeker op de persoonlijkheid en sociale vaardigheden van een interim.

Heldere diagnose

Wanneer je als opdrachtgever in gesprek gaat met een interim manager die zijn of haar vak verstaat, zal deze gelijk tot de kern van een probleemsituatie willen komen. Is dit helder dan zal de manager kijken naar de aanleiding van het probleem en de factoren en omstandigheden die hierbij een rol spelen. Op basis van deze diagnose zal een plan worden opgesteld om het probleem op te lossen. Zo’n plan bevat voldoende evaluatiemomenten en concrete afspraken zodat alle betrokken partijen duidelijkheid hebben over de te volgen koers.

Match met de organisatie

Nog een erg belangrijke factor om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste interim voor een management opdracht is of deze persoon bij de organisatie zal passen. Een interim manager kan nog zo’n goede staat van dienst hebben, als er geen klik is tussen de manager en de opdrachtgever zal een samenwerking niet snel kunnen floreren. Daarom is het goed te kijken of de potentiële manager eenzelfde werkwijze hanteert en past bij de bedrijfscultuur binnen een gegeven organisatie. 

Waar vind je de juiste interim manager?

Bij het selecteren van de een goede interim manager die past bij de specifieke opdracht en organisatie kan het behulpzaam zijn te letten op bovengenoemde factoren. Maar waar vind je goede interims in de eerste plaats? Het eigen netwerk of een netwerk als LinkedIn kan hierbij een belangrijke rol spelen. Daarnaast zijn er speciale platforms voor het plaatsen van vacatures voor interims. Tot slot kun je voor een managementvraagstuk ook de expertise en het netwerk aanboren van executive search bureau.